Tips trekken aan de lijn afleren Labrador Retriever

hond lijn mooi

Heb jij een puppy of misschien wel een volwassen labrador die veel trekt tijdens zijn/haar rondje uit? Met de tips in deze blog kun je het trekken aan de lijn afleren. Het is vaak makkelijker een hond iets te leren dan iets af te leren. Met onderstaande tips kun je jouw Labrador het trekken aan de lijn afleren.

Tip 1: Begin je wandeling rustig

Een labrador is vaak blij als hij mee mag. Hij begint te kwispelen, misschien wel te springen en bijt eens een keer lekker in de lijn. Het baasje trekt zijn jas aan maakt de riem vast en gaat de deur uit met een te enthousiaste labrador die al meters voor de baas uit is en ineens niet mag trekken.

Dat is natuurlijk verwarrend voor je trouwe viervoeter. Het beste is om rustig het huis te verlaten. Als je merkt dat je hond super enthousiast is, stop dan de voorbereidingen van het uitlaten en ga even iets anders doen. Pas als de hond rustig is kun je het huis verlaten. Dit kan in het begin erg lang duren. Maar een consequente baas kan zijn hond duidelijk maken dat het noodzakelijk is om weg te kunnen.

Tip 2: Consequent zijn

Welke tips of methoden je ook gaat gebruiken, en je jouw Labrador gaat afleren van het trekken aan de lijn. Zorg dat je altijd consequent blijft. Als je labrador de ene keer perse rustig moet zijn om weg te mogen en de volgende keer wanneer de baas haast heeft of het regent hoeft het ineens niet meer. Dan snapt hij ook niet waarom hij die andere keren zo rustig moest zijn.

Hij ziet er het nut niet van in, want het lukt ook wel als hij wel lekker druk is. Je moet dus als het ware zorgen dat de hond snapt dat zijn gedrag hem niets oplevert.

Tip 3: Trekken afleren met een hulpmiddel

Er speciale hulpmiddelen in de vorm van bijvoorbeeld een tuig of iets om de snuit. Zo’n hulpmiddel zorgt ervoor dat wanneer er spanning op de lijn komt er ergens gecorrigeerd wordt. Het wordt bijvoorbeeld strakker wanneer de hond trekt en komt losser wanneer de hond niet trekt.

Hond die niet trekt

Gebruik zo’n hulpmiddel alleen in het begin om het af te leren en na goede instructie van een deskundige. Want de hond wordt ook gecorrigeerd als hij bijvoorbeeld naar een andere hond toe wilt. Hij zal naar een andere hond toegaan dan ook ervaren als niet leuk, dat is niet wat je wilt.

Iedere hond zou met een normale lijn en halsband of tuig uitgelaten moeten kunnen worden. Dus bouw zodra het kan het hulpmiddel af.

Tip 4: Stop and go

Wanneer je gaat lopen met je labrador, kan hij gaan trekken om een bepaald doel te bereiken. Dat doel kan een andere hond zijn, of misschien een struikje waar hij graag aan wil ruiken. Wat het doel ook is, je kan als baasje ervoor zorgen dat hij met trekken het doel niet gaat bereiken.

Wanneer hij trekt, stop je acuut met lopen. Zodra de lijn weer ontspant kun je verder. Een variatie hierop is dat je juist een beetje achteruit loopt, totdat hij begrijpt dat hij naast je moet komen om verder te kunnen.

Als je deze methode consequent gebruikt ziet je labrador in dat hij met trekken het doel niet bereikt. Je hebt hier wel heel veel geduld voor nodig. Het kan heel lang duren voordat dit duidelijk is bij je hond en dit gedrag in gaat slijten.

Tip 5: Beloon het goede gedrag

Naast te laten zien welk gedrag we niet willen, is het misschien nog wel belangrijker het gedrag te belonen dat we wel willen. Het kan zijn dat hij na een tijdje snapt wat hij niet moet doen (trekken dus). Maar hij begrijpt misschien niet meteen wat hij dan wel moet doen.

Neem iets lekkers mee wanneer je met je labrador gaat wandelen. Als hij netjes naast je loopt kun je hem belonen. Je zorgt er dus in principe voor dat de leukste plek naast de baas is. Ook deze methode kun je vooral in het begin toe passen om te laten zien wat je wil. Na een tijdje bouw je de beloningen af, het is namelijk geen nieuwe commando wat hij moet leren. Het moet op den duur natuurlijk gedrag worden. Na een tijdje moet het zonder extra inspanning of commando uitgevoerd worden.

Aan de hand van bovenstaande tips kun je de labrador het trekken afleren. Je hebt gezien dat het ook met een hulpmiddel kan. Vooral bij fysiek sterke honden is dit misschien een goed systeem om mee te beginnen. Vergeet het niet, om mee te beginnen!

Anti-trektuig

Als je een anti trektuig koopt, zorg je ervoor dat je op een redelijk eenvoudige manier jouw hond kan laten gehoorzamen. Dat ook nog eens op een diervriendelijke manier! In tegenstelling tot traditionele halsbanden veroorzaakt het tuig geen neiging tot hoesten, kokhalzen of verstikking omdat de borstband laag over het borstbeen rust. De unieke bevestiging voor de hondenriem aan de voorkant stopt het trekken door de hond naar de zijkant te sturen en zijn aandacht op zijn baas te richten.

Honden trektuig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *