Nieuwe hond in huis? Zo maak je een vlotte start!

Nieuwe hond GRATIS tips

Jaaaaa! Je hebt eindelijk besloten een hond te nemen, leuk! Nog een paar weekjes wachten en dan komt die lieve viervoeter bij jou in je gezin! Is het je eerste hond of heb je heel je leven al honden gehad en weet je dus al het een en ander over het opvoeden van een hond? Het is en blijft een spannende periode, hoe reageert die kleine vrolijke vriend op al die nieuwe indrukken? En reageert deze net zoals de vorige met opvoeden? Wij hebben een aantal gratis tips voor je om de nieuwe hond een zo goed als mogelijke overgang te bieden.

De eerste indruk voor je nieuwe hond

De eerste indruk van een hond is erg belangrijk. Je wilt hem van alles aanleren wat soms iets te veel gevraagd is. De pup heeft tal van prikkels door de nieuwe omgeving. Kijk eerst even lekker aan hoe de hond zijn nieuwe omgeving ontdekt. Hij zal eerst lekker beginnen met rondsnuffelen. Laat je hond dus vooral lekker met zijn neusje jouw huis en tuin verkennen. Let wel op dat als je in een groot huis met grote tuin woont dit geleidelijk opbouwt! Creëer buiten een plek waar het mogelijk een eerste plas te doen, dit zodat de eerste ervaring in huis niet een te volle blaas is waardoor hij binnen plast. Hiermee geef je ook al het eerste zetje met het zindelijk maken van de pup.

Nieuwe hond in je gezin

Schakel niet te snel over op ander voer!

Je hebt de pup opgehaald, leuk en spannend!! Waarschijnlijk heb je ook al voer gekocht welke jij je hond wil geven. Wacht hier nog even mee! Gebruik het zelfde soort voer voor jouw hond als wat hij de afgelopen periode heeft gekregen.

De pup heeft al enorm veel te verwerken en het laatste wat je wilt is een buik die van streek is. De kans dat dit gebeurt word alleen maar groter doordat jij ander voedsel aan je hond geeft. Darmen en psychische gedeelte staan namelijk in verbinding en daardoor kan jouw pup er veel last van hebben. Het andere voer komt dus wel.

Focus op het contact maken met jouw nieuwe hond

In de eerste weken is er eigenlijk maar een ding belangrijk. Het contact maken met jouw nieuwe hond, door samen tijd door te brengen! Maak oogcontact, kijk met zachte, ontspannen ogen en knipper. Niet met starende harde ogen! Dit klinkt misschien wat vaag en onbenullig, maar tijdens deze oogcontacten wordt bij mens en dier het liefdeshormoon geactiveerd en aangemaakt. Ook wel oxytocine genoemd, dit zorgt voor een band.

Met het aaien en borstelen moet je het vooral niet gaan forceren. De ene hond heeft er meteen behoefte en de ander nu eenmaal wat later. Het lekker samen spelen en stoeien is ook een fantastische manier om een band op te bouwen. Ook hier moet je er op letten wat de hond aangeeft. Als een hond naar een signaal van jou niet meteen begrijpt dat het een uitdaging tot spel is doe je er nog even niets mee. Alles op zijn tijd, de hond heeft genoeg te verwerken.

Het alleen blijven van je nieuwe hond in jouw huis

Laat je nieuwe hond de eerste dagen niet alleen achter in jouw huis! Als je dit te snel doet kan het verlatingsangst opwekken. Ook een volwassen hond welke jij van een asiel ophaalt moet je de eerste dagen niet alleen laten, ook al kon deze in het andere gezin prima alleen blijven. Dit moet je in de voor hem nieuwe omgeven rustig opbouwen.

Enig kind of lekker meedraaien in een bestaande roedel

Voor een hond is het een groot verschil of deze kan meedraaien in een huishouden met anderen honden, of dat het een enigst hondenkind is. Voor de manier van opvoeden is dit natuurlijk ook een wereld van verschil.

Als een hond bij een andere roedel komt zal het opvoeden een stuk gemakkelijker gaan. Dieren leren nu eenmaal enorm veel van elkaar. Dagelijkse routines als behoeften doen en weten wat wel en niet mag zal dus stukken sneller gaan. De pup zal ook een stuk minder stress ervaren doordat er andere honden zijn. Dit geeft een vertrouwt gevoel.

Een enigst hondenkind zal dus vele malen meer aandacht nodig hebben. De aandacht zal ook langer nodig zijn om te voorkomen dat hij verkeerde dingen aanleert. Aanleren is nu eenmaal zo gedaan maar afleren is een opgaaf.

Voed kinderen op

Honden en kinderen kunnen een fantastische maar ook een zeer stressvolle combinatie zijn voor jouw hond. Kinderen begrijpen de hondentaal niet, dit mag ook niet van ze verwacht worden. Als het verkeerd uitpakt kan dit zeker leiden tot gevaarlijke situaties. Houdt dit altijd in je achterhoofd en zorg ervoor dat je je kind duidelijke uitleg geeft over hoe om te gaan met de hond, maar vooral het met rust laten wanneer hij dit aangeeft!

Als een hond met eten bezig is of aan het spelen is moet je extra behoedzaam zijn. Met het opvoeden moet de baas aangeven dat het normaal gedrag is dat je aan een bot zit of aan de voederbak terwijl hij ermee bezig is. Zorg ervoor dat je duidelijk maakt voor de hond dat je geen bedreiging vormt om het voedsel af te pakken! Pas als dit helemaal onder de knie is kun je met een gerust hart je kind samen alleen laten!

Ben niet te opdringerig met de bench

Je hebt je nieuwe hond opgehaald en bent er thuis eventjes mee aan het spelen geweest. Stop hem daarna niet zelf in de bench, honden zijn absoluut geen fan van een bench. Honden leven toch ook niet in een hol? Zorg ervoor dat je van de bench een aangename plaats maakt, waar de hond zich veilig voelt. De eerste indruk van jouw hond niet is van, hee leuk, een bench! Breng dus op een rustige manier over dat het een veilig plekje is waar hij zich op z’n gemak kan voelen.

Tot slot

Dit zijn een aantal tips voor een nieuwkomertje in jouw gezin. Wil je nog meer tips? Bekijk dan eens de reviews over de verschillende puppy ebooks boordevol handige tips. Of kijk bij onze beste producten waar je de meest kwalitatieve hondenartikelen kunt ontdekken, zodat jij enkel het beste koopt voor jouw trouwe viervoeter.

Veel succes met het opvoeden van jouw nieuwe gezinslid, maar vooral veel plezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *