De 5 beste snuffelmatten voor honden in 2022

hond op strand

De snuffelmat is in Nederland een heel erg populair item. Zowel honden als baasjes halen hier ongelofelijk veel plezier en uitdaging uit. Zo kan het helpen je hond lekker actief te houden en hem de nodige uitdaging te kunnen aanbieden. Naast de uitdagingen die de snuffelmat bied, kan hij ook voor andere doelen gebruikt worden.

Zit jij er ook over te denken om een snuffelmat te gaan aanschaffen, maar zou jij hier graag wat meer over willen weten? Dan zit je bij dit artikel helemaal goed. Hier ga ik uitgebreid met je bespreken wat een snuffelmat precies is en welke snuffelmat het beste is voor jouw hond. Ben je zo onderhand wel nieuwsgierig geworden? Lees het artikel dan snel verder!

Wat is een snuffelmat voor honden precies?

Kan jouw hond wel wat meer uitdaging gebruiken? Of schrokt je hond zijn maaltijden naar binnen met misselijkheid als gevolg? De snuffelmat biedt in dat geval heel veel mogelijkheden en oplossingen.

De snuffelmat is een speciale mat met daarop allerlei verschillende activiteiten. Door zijn reukvermogen en zijn pootjes te gebruiken, is het de bedoeling dat hij de verstopte snoepjes gaat vinden. Deze snoepjes kan je ergens op- of tussen de mat verstoppen voor je hond.

Doordat hij zijn reukvermogen en zijn pootjes moet gebruiken om de snoepjes te vinden, word hij optimaal uitgedaagd en krijgt hij ook niet de kans om zijn brokken naar binnen te schrokken. Honden hebben het af en toe nodig om uitgedaagd te worden. Door gebruik te maken van de snuffelmat, zal je hond de uitdaging krijgen die hij nodig heeft. Snuffelmatten zijn er in heel veel soorten, maten en kleuren.

Zitten er voor of nadelen aan een snuffelmat?

Of er voor of nadelen zitten aan een snuffelmat, daar gaan we achter komen. Je zou zeggen dat er alleen voordelen aan zitten. Laten we eerst lekker positief beginnen met de voordelen:

 • Een uitdagend spel voor je hond
 • Je hond leert dat hij een beloning krijgt als hij zijn best doet
 • Goed voor honden die zich snel vervelen
 • Voorkomt dat je hond te snel gaat eten of gaat schrokken
 • Stimuleert het reukvermogen van je hond
 • Spelen met de snuffelmat ontspant je hond
 • Is je hond snel angstig of druk? Dan geeft de snuffelmat de afleiding die hij nodig heeft

Zoals je ziet, zijn het heel veel voordelen die de snuffelmat met zich meebrengt. Zitten er ook nadelen aan? Wat mij betreft niet. Het enige nadeel zou kunnen zijn, dat het wel weer een uitgave is. Of je daarop zit te wachten, dat is aan jou.

#1 Jara Snuffelmat – Hondenspeelgoed – Anti Schrok Snuffel en Speelmat – Intelligentie Speelgoed – Kattenspeelgoed – Zonnebloem

Snuffelmat voor hond en kat – Zonnebloem – Trainingsmat – Anti schrok – 38 centimeter

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,95)

Zoek jij naar een snuffelmat die naast de praktische zaken er ook nog eens heel erg leuk uitziet? Dan is deze snuffelmat van Jara, in de vorm van een zonnebloem, een hele goede keuze voor jou. Want zeg nu zelf, hoe ontzettend leuk ziet deze snuffelmat eruit? Deze snuffelmat heeft een hele vrolijke uitstraling en is dus een aanwinst voor je interieur.

De snuffelmat van Jara zorgt voor een optimale uitdaging voor je hond en zorgt ervoor dat hij zijn brokjes niet meer op schrokt, en dus geen misselijkheid meer ervaart. Snoepjes of hondenbrokjes kan je verstoppen tussen de bladeren en flappen van de zonnebloem. Na het verstoppen is het de beurt aan je hond om deze snoepjes te gaan opzoeken. Hiervoor zal hij zijn reukvermogen en zijn pootjes moeten gebruiken. Doordat de zonnebloem groot is en heel wat bladeren heeft, zal hij er wel even zoet mee zijn en blijft hij op deze manier goed uitgedaagd.

Onder de zonnebloem zit een antislip laagje, waardoor de snuffelmat op zijn plek zal blijven liggen. Dat is wel zo comfortabel voor je trouwe viervoeter. De snuffelmat heeft een doorsnede van maar liefst 38 centimeter. Zo krijgt je hond lekker de ruimte om te snuffelen in zijn snuffelmat. Heb jij naast een hond ook een kat? Geen probleem! Ook voor katten is deze snuffelmat van Jara ideaal en een hele leuke uitdaging.

#2 Grote Woef-it – Snuffelmat Lichtgrijs – Donkergrijs – Pink

Zoek jij naar een snuffelmat die lekker stevig is, maar wel een hele grote uitdaging blijft voor je hond? Met de snuffelmat van Woef-it gaat jouw hond een hele hoop plezier en uitdaging beleven.

Op de snuffelmat vindt je een warrige boel van stroken die stevig aan de mat zijn vastgemaakt met plastic. Door de grote stroken is de snuffelmat in totaal 65 centimeter groot. Daar zal je hond een langere tijd plezier aan kunnen beleven. Of je nu een grote of kleine hond hebt, de Woef-it snuffelmat is voor iedere hond heel erg geschikt en leuk.

Om te beginnen kan je de snoepjes aan de oppervlakte van de stroken verstoppen. Mocht je hond het snel doorhebben, dan kan je elke keer een stapje moeilijker gaan door de snoepjes beter te gaan verstoppen. Doordat je zelf de moeilijkheidsgraat kan bepalen die past bij jouw hond, is de snuffelmat erg veelzijdig en voor iedere leeftijd heel erg geschikt. Het spelen met de snuffelmat zal voor je hond erg vermoeiend kunnen zijn. Dat is erg goed, want zo zal je hond zich niet zo snel gaan vervelen. Let er wel goed mee op en laat hem niet de hele dag met de snuffelmat spelen. Dan gaan het hem op den duur vervelen natuurlijk.

Mocht je op zoek zijn naar een snuffelmat die erg uitdagend is voor je hond, dan zou ik zeker voor de Woef-it snuffelmat kiezen.

#3 Honden en Katten Snuffelmat – IG – 75 x 50 cm – Intelligentie Speelgoed voor Hond en Kat – Interactief Speeltje voor Puppy en Kitten

InnovaGoods Honden en Katten Snuffelmat 75 x 50 CM

Verkrijgbaar bij

bol.com

Ben jij op zoek naar meerdere uitdagingen op een snuffelmat? Met de snuffelmat van IG zit je wat dat betreft helemaal goed. Binnen dezelfde mat, vindt je meerdere uitdagingen waar je hond lekker mee aan de slag kan.

Ook onder deze snuffelmat vindt je een antislip laag. Op deze manier zal de mat altijd blijven liggen, ook als je een gladde vloer hebt. Op de snuffelmat vindt je maar liefst 7 verschillende spelletjes en uitdagingen. Ik durf te wedden dat jouw hond daar wel even mee zoet is.

Heb jij nog een jonge hond? Dan is de snuffelmat ook heel erg geschikt. De moeilijkheidsgraat kan je rustig opbouwen. Naast dat de snuffelmat geschikt is voor honden, kunnen ook katten hier prima mee uit de voeten. Wanneer ga jij de snuffelmat van IG aanschaffen?

#4 Multi Snuffelmat voor Honden – De Ideale Beweging Van Uw Hond – Slow Eating Training

Multi snuffelmat voor honden – De ideale beweging voor uw hond – slow eating training

Verkrijgbaar bij

bol.com (€43,95)

De snuffelmat van Doegly is niet alleen heel erg uitdagend, hij ziet er ook nog eens super leuk uit. Deze snuffelmat in de vorm van een hondenbot geef jouw hond de uitdaging die hij nodig heeft. Naast de uitdaging, helpt het gebruik van een snuffelmat ook bij het verminderen van schrokken. Al je verwachtingen over een snuffelmat worden door Doegly waargemaakt.

De snuffelmat is een waar doolhof met daarin allerlei leuke, kleine activiteiten die jouw hond moet trotseren voor het krijgen van een hondensnoepje. Aan de onderkant van de snuffelmat bevind zich een antislip laag, waardoor hij altijd netjes op zijn plek blijft liggen. De mat is 38 x 50. Je hond zal niet zo snel uitgespeeld zijn met de snuffelmat van Doegly. Ik zeg, zeker doen!

#5 Trixie – Activity Snuffelmat – Hondenspeelgoed – Donkerblauw/Bordeaux

Als laatste is dit een snuffelmat van het merk Trixie. Ook bij deze snuffelmat zal je erachter komen dat al je wensen en verwachtingen waar gemaakt worden.

De snuffelmat is 50 x 34, wat maakt dat je hond lekker de ruimte heeft om te snuffelen naar hondenbrokjes en snoepjes. Het fijne aan de Trixie snuffelmat is, dat hij gewassen kan worden in de wasmachine. Dat is wel zo fris na een aantal keer gebruiken. Hij kan lekker gewassen worden op 30 graden. Doordat de snuffelmat uit een aantal laagjes bestaat, kunnen de snoepjes goed verstopt worden en ondervind jouw hond een échte uitdaging om ze te kunnen vinden. Mocht je hond het nog wat lastig vinden, dan kan je de snoepjes natuurlijk ook wat meer aan de oppervlakte leggen.

Al met al is de snuffelmat van Trixie een dikke aanrader en zou ik hem ook zeker weten aanbevelen.

Waar let je op bij het aanschaffen van een snuffelmat voor jouw hond?

We zijn bijna aan het einde gekomen van dit artikel over de beste snuffelmat voor jouw hond. Voordat je daadwerkelijk je keuze gaat maken en de snuffelmat gaat aanschaffen, wil ik je meegeven dat er een aantal dingen zijn waar je op moet letten.

Zolang jij rekening houd met de onderstaande punten, kunnen jij en je hond optimaal gaan genieten van het spelen met de snuffelmat.

 • Speeltijd: van tevoren is het belangrijk om te weten dat het voor je hond niet goed is om de hele dag de snuffelmat tot zijn beschikking te hebben. Naast het feit dat het hem gaat vervelen als hij er de hele dag mee kan spelen, kan het heel erg vermoeiend zijn voor hem. 10 minuten spelen met de snuffelmat staat gelijk aan een uur wandelen. Probeer de speeltijd dus beperkt te houden. Zo blijft het voor jullie beiden leuk.
 • Antislip laag: heb jij een gladde vloer thuis? Let er dan op dat de snuffelmat een antislip laag heeft aan de onderkant. Zo blijft de mat stabiel liggen en verschuift hij tijdens het spelen niet.
 • Bouw het spelen op: het spelen met een snuffelmat zal voor je hond in het begin nog heel erg nieuw zijn. Hij zal niet direct weten wat hij er mee moet. Logisch ook. Bouw het spelen daarom rustig op. Houd de moeilijkheidsgraad in het begin lekker laag en bouw het daarna langzaam op.
 • Berg de snuffelmat op: laat de snuffelmat niet altijd in de kamer liggen. Doe je dat wel, dan zal de mat op een gegeven moment normaal worden en zal je hond het niet meer interessant vinden om ermee te spelen. Berg de mat na gebruik daarom altijd op.

Voor andere producten kun je een kijkje nemen in ons productenoverzicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *